New Hospital Logo
deco

Incizija i marsupijalizacija apscesa Bartolinijeve žlezde

Ginekološke intervencije

Incizija i marsupijalizacija apcesa Bartolinijeve žlezde

je medicinski postupak koji se koristi za lečenje apcesa ili cisti na Bartolinijevoj žlezdi. Bartolinijeva žlezda se nalazi sa obe strane otvora vagine i ima ulogu lučenja prirodne vlažnosti vaginalne sluznice.

Apces Bartolinijeve žlezde je infekcija koja može uzrokovati bol, otok i osećaj nelagodnosti u vulvovaginalnoj regiji. Lečenje apcesa obično uključuje drenažu i čišćenje infekcije. Marsupijalizacija je postupak koji se koristi nakon incizije kako bi se stvorila mala otvorena vrećica (marsupijum) koja omogućava drenažu i sprečava ponovno začepljenje žlezde.

Evo kako obično izgleda postupak incizije i marsupijalizacije apcesa Bartolinijeve žlezde:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijent će obaviti pregled kod ginekologa ili hirurga kako bi se potvrdila dijagnoza apcesa Bartolinijeve žlezde.
  2. Anestezija: Obično se primenjuje lokalna anestezija kako bi se omogućilo bezbolno izvođenje postupka. Pacijent će ostati budan tokom postupka.
  3. Incizija: Lekar će pažljivo napraviti inciziju (rez) na mestu apcesa kako bi se otvorila infekcija i omogućila drenaža gnoja.
  4. Marsupijalizacija: Nakon što se apces drenira, lekar će izvršiti dodatni rez kako bi stvorio marsupijum (otvorenu vrećicu) kako bi se očuvala drenaža. Ova mala vrećica ostaje otvorena kako bi se sprečilo ponovno začepljenje žlezde.
  5. Zaključak i nega: Nakon postupka, pacijent će biti premešten u prostoriju za oporavak. Oporavak obično traje nekoliko sati, tokom kojih će se pacijent oporaviti od anestezije. Nakon toga, pacijent će dobiti upute o postoperativnoj nezi, uključujući brigu o ranama i mogućim komplikacijama.

Incizija i marsupijalizacija apcesa Bartolinijeve žlezde je obično siguran postupak i često se izvodi ambulantno. Oporavak je obično brz, a postupak je efikasan za olakšavanje simptoma i sprečavanje ponovnog javljanja apcesa. Važno je da se konsultujete sa svojim ginekologom ili hirurgom ako imate simptome apcesa na Bartolinijevoj žlezdi kako biste dobili odgovarajuće lečenje.

Doktori

Incizija i marsupijalizacija apscesa Bartolinijeve žlezde

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 40.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻