New Hospital Logo
deco

 HPV tipizacija

Onkologija

HPV tipizacija

je dijagnostički test koji se koristi za identifikaciju specifičnih tipova humanog papiloma virusa (HPV) u genitalnom traktu. HPV je grupa virusa koji se prenose seksualnim kontaktom i mogu uzrokovati različite promene na koži i sluzokoži, uključujući genitalne bradavice i povezan je sa povećanim rizikom od razvoja karcinoma grlića materice i drugih karcinoma reproduktivnog trakta.

Evo kako izgleda postupak HPV tipizacije:

  1. Uzimanje uzorka: Uzimanje uzorka se obično vrši tokom ginekološkog pregleda. Lekar će koristiti sterilni bris ili četkicu kako bi uzeli uzorak ćelija sa cerviksa (grlića materice) kod žena ili iz uretre ili drugih genitalnih regija kod muškaraca.
  2. Transport uzorka: Uzorak se stavlja u odgovarajući transportni medijum i šalje u laboratoriju na analizu. Važno je da se uzorak pravilno transportuje kako bi se očuvala integritet ćelija i DNK.
  3. Analiza uzorka: U laboratoriji se vrši analiza uzorka kako bi se identifikovali specifični tipovi HPV-a. Postoji više od 100 različitih tipova HPV-a, ali se neki od njih smatraju visokorizičnim jer su povezani sa karcinomom, dok su drugi niskorizični i obično uzrokuju bradavice.
  4. Rezultati i tumačenje: Nakon analize uzorka, laboratorijski tehničar će odrediti prisustvo i tip HPV-a. Rezultati se obično prikazuju kao pozitivni (kada je HPV prisutan) ili negativni (kada nije prisutan). Ako je test pozitivan, tada se često vrši dodatna tipizacija kako bi se odredio tačan tip HPV-a.

HPV tipizacija je važna za rano otkrivanje infekcija HPV-om, posebno onih visokorizičnih tipova koji su povezani sa karcinomima. Testiranje na prisustvo HPV-a i njegove tipove može pomoći u donošenju odluka o daljim dijagnostičkim i preventivnim merama, uključujući skrining za karcinom grlića materice i vakcinaciju protiv HPV-a kako bi se smanjio rizik od infekcije i razvoja karcinoma. Važno je da se konsultujete sa svojim lekarom o potrebi i koristi od HPV tipizacije u vašem slučaju.

Doktori

 HPV tipizacija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 3.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻