New Hospital Logo
deco

Hepatikojejunalna i gastroenteralna anastomoza po Roux en Y

Heptobilijarna i pankreasna hirurgija

Hepatikojejunalna i gastroenteralna anastomoza po Roux-en-Y

(Roux-en-Y hepaticojejunostomy and gastroenterostomy) je hirurška procedura koja se obavlja kako bi se uspostavila veza između jetrenih kanala (hepatikojejunalna anastomoza) i želuca ili tankog creva (gastroenteralna anastomoza) u slučajevima gde postoje problemi sa normalnim protokom žuči i varenjem hrane.

Ova procedura se obično izvodi kada postoji opstrukcija ili suženje žučnih puteva zbog bolesti kao što su žučni kamenci, tumori, upale ili druge patologije. Takođe se može primeniti kod pacijenata koji su podvrgnuti određenim vrstama gastrektomija (uklanjanje dela želuca) ili resekcija tankog creva.

Evo kako se obavlja ova procedura:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti podvrgnut detaljnim dijagnostičkim testovima kako bi se utvrdila priroda problema sa žučnim putevima ili varenjem hrane. Ova procedura se često izvodi tokom otvorenih hirurških zahvata, ali može se izvoditi i laparoskopski, što znači manje incizije.
  2. Hepatikojejunalna anastomoza: Hirurg će stvoriti anastomozu (vezu) između jetrenih kanala i tankog creva (najčešće jejunuma) kako bi omogućio protok žuči direktno u tanko crevo. Ovo se radi kako bi se obezbedilo normalno varenje i eliminisao problem sa žučnom opstrukcijom.
  3. Gastroenteralna anastomoza: U nekim slučajevima, hirurg može takođe stvoriti anastomozu između dela želuca ili tankog creva i dela tankog creva (jejunuma) kako bi se omogućila normalna apsorpcija hrane i eliminisali problemi sa varenjem.
  4. Zatvaranje i oporavak: Nakon što su obe anastomoze stvorene, hirurg će pažljivo proveriti celičnost veza i zatvoriti incizije. Pacijent će biti pod nadzorom medicinskog tima tokom perioda oporavka kako bi se osiguralo da su obe funkcije, varenje i protok žuči, normalne.

Ova procedura ima za cilj poboljšanje funkcije digestivnog sistema i ublažavanje simptoma povezanih sa problemima žučnih puteva ili varenjem hrane. Nakon operacije, pacijenti će često morati prilagoditi svoju ishranu i pratiti uputstva lekara kako bi postigli najbolje rezultate i minimalizirali komplikacije.

Doktori

Hepatikojejunalna i gastroenteralna anastomoza po Roux en Y

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 320.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻