New Hospital Logo
deco

Abdominalna histerektomija sa uklanjanjanjem limfnih čvorova male karlice + omentektomija + peritonektomija (karcinom jajnika)

Ginekološke operacija

Hirurški postupak koji uključuje abdominalnu histerektomiju sa uklanjanjem limfnih čvorova male karlice, omentektomiju i peritonektomiju

se obavlja radi lečenja karcinoma jajnika, posebno u slučajevima kada je karcinom uznapredovao i zahvatio okolna tkiva i organe. Ova procedura je složena i ima za cilj uklanjanje tumorskog tkiva i smanjenje širenja karcinoma.

Evo osnovnih koraka u postupku abdominalne histerektomije sa uklanjanjem limfnih čvorova male karlice, omentektomije i peritonektomije:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijentkinja će biti podvrgnuta osnovnim pregledima, analizama i dijagnostičkim testovima kako bi se postavila dijagnoza i procenila potreba za operacijom.
  2. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji kako bi bila bezbolna i nesvesna tokom operacije.
  3. Incizija: Hirurg će napraviti inciziju na trbušnom zidu, obično duž linije kose, kako bi pristupio trbušnoj šupljini.
  4. Pristup reproduktivnim organima: Nakon otvaranja trbušne šupljine, hirurg će pažljivo odvojiti matericu od okolnih struktura, uključujući ligamente, krvne sudove i vezivno tkivo.
  5. Histerektomija: Materica će biti odvojena od vezivnog tkiva i krvnih sudova koji je podržavaju, a zatim uklonjena. Ova procedura može uključivati različite tehnike za delikatno odstranjivanje materice.
  6. Uklanjanje limfnih čvorova: Hirurg će pažljivo identifikovati i ukloniti sve limfne čvorove u maloj karlici radi procene širenja karcinoma.
  7. Omentektomija: Omentum je masno tkivo u trbušnoj šupljini. Ovaj korak uključuje uklanjanje omentuma ako je zahvaćen karcinomom ili postoji rizik od širenja.
  8. Peritonektomija: Peritoneum je membrana koja oblaže unutrašnjost trbušne šupljine. U slučaju uznapredovalog karcinoma jajnika, može biti potrebno ukloniti delove peritoneuma koji su zahvaćeni tumorom.
  9. Kontrola krvarenja: Tokom postupka, hirurg će pažljivo kontrolisati krvarenje iz krvnih sudova kako bi se osigurala minimalna postoperativna komplikacija.
  10. Zatvaranje rane: Nakon završetka postupka, incizija na trbušnom zidu će biti pažljivo zatvorena šavovima.

Ova složena procedura se obavlja s ciljem uklanjanja tumorskog tkiva i sprečavanja širenja karcinoma. Odluka o izvođenju ovog postupka treba da bude rezultat pažljivog razgovora između pacijentkinje i lekara, uzimajući u obzir specifične okolnosti i potrebe pacijentkinje. Oporavak od ovakve operacije može biti duži i zahteva posebnu postoperativnu negu.

Doktori

Abdominalna histerektomija sa uklanjanjanjem limfnih čvorova male karlice + omentektomija + peritonektomija (karcinom jajnika)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 500.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻